23081.jpg

Tiina kirjoitti blogissaan, että hänen paras joululevynsä on VesaMatti Loirin Sydämeeni Joulun Teen.  Minä en ole kovin paljon VesaMatin ystävä. Oma suosikkini on joululauluista  ehdottomasti Jussi Björlingin  laulamasta O helga natt -laulu. Tätähän laulavat toki monet muutkin, mutta tuo Björling on ehdoton. Täytyisi käydä kaupassa ja etsiä cd-levy, jolla se on. Nyt meillä on vain vanha kasettiversio ko. laulusta.
Eniten meillä ehkä kuitenkin soi lasten laulama Jouluriemua cd. Siitä minun suosikkini on Piparkaukkuleikki niminen kappale. Se on hauska. "Me tullaan, me tullan, nyt rinnatusten näin. Me saavumme piparkakkusaareta päin..."

Joulun leivonnaisista oma suosikkini on Suklaatorttu . Siis pohja:
2 munaa,
1 ½ dl sokeria,
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
Täyte:
4 dl kermaa
1 dl sakeaa luumusosetta
1 dl sokeria
1 sitruunan mehu
(tilkka rommia/konjakkia)
5 liivatelehteä + ½dl kiehuvaa vettä.
Pinnalle Raastettua sulklaata.

Munat ja sokeri vaahdotetaan. Sekoitetaan keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe ja lisätään ne taikinaan. Taikina kaadetaan korppujauhotettuun vuokaan ja kypsennetään 175 asteisessa uunissa noin ½ tuntia. Jäähtyneenä kakkupohja halkaistaan. Vuoka pestään ja kuivataan. Vuuan pohjalle laitettan leivinpaperikiekko ja kakkupohjan toinen levy nostetaan vuokaan. Täyte valmisteaan vaahdottamalla kerma. siihen lisätään luumusose ja sitruunamehu. Liivatelehdet liotettaan kylmässä vedessä pakkauksen ohjeen mukaan, puristetaan kuivaksi ja liuotetaan kiehuvaan vesitilkkaan. Vesitilkka saa jäähtyä hiukan ennen kuin sen kaataa ohuenna nauhana kermavaahtooon, jota sekoitetaan koko ajan. Kaadetaan puolet täytteestä kakkupohjan päälle, nostetaan toinen kakkupohja täytteen päälle ja vielä loput täyttestä päällimmäiseksi. Laiteaan kelmu päälle ja jokin kevyt  tasainen paino, jotta pinta tasoituu. Vuoka laitetaan yön ajaksi jääkaappiin. Vuokaa voi lämmitää hieukan ennen kuin kakun ottaa pois. Kakku koristellaan raastetulla suklaalla. 

Nam! Tuo luumusoseen vuoksi tämä torttu on vain joulunajan leivonnainen.

Paras jouluruoka on mielestäni jouluruukku. Aikoinaan Valion mainoksesta napattu ohje on nykyisin jo joulupöytämme perinne.

Näistä jutuista se joulu syntyy. Lisättynä kenties hiukkasella suklaata ja kukilla. Jokin kaunis asetelma saa mielellään olla. Niin ja tonttuja ja ....

Hyvää joulun odotusta teille kaikille!

Ps. Kuvan tontut eivät ole minun valmistamia. Olen saanut ne lahjaksi.